Catalieze - Praktijk voor Integratieve Psychotherapie

 

Integratieve Psychotherapie

Bij de integratieve psychotherapie zijn vanuit diverse therapeutische richtingen denkbeelden en methoden samengebracht tot één model. De verschillende stromingen die in dat model zijn opgenomen zijn onder andere hypnotherapie, transactionele analyse, neurobiologische therapieën, existentiële therapie en moderne kortdurende psychodynamische therapieën. Bij dit alles maak ik ook veel gebruik van de kracht van het verhalende en beeldende element in de therapieën. Belangrijk hierbij is dat ik niet werk met het stellen van diagnoses, maar uitga van wat je mij verteld.

Mijn insteek is dan ook een relationele benadering. Ik ga niet uit van een bepaald model. Het is juist, gaandeweg in de (therapeutische) relatie tussen cliënt en therapeut, dat het duidelijk wordt welke methode het best kan worden toegepast. Het therapietraject is dus altijd op maat. Samen verkennen we dat waar jij in je leven mee te maken hebt. We onderzoeken wat en hoe je wilt veranderen. Samen maken we hierin keuzes. Ook spreken we van tevoren af met wat voor soort traject we gaan werken. Een gestructureerd en kortdurend traject met een duidelijk doel of een meer onderzoekend en minder bepaald traject.

 

 

Hypnotherapie

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is hypnotherapie. Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie. Trance is een manier om met concentratie extra aandacht aan je eigen innerlijk te geven. Het is een mooie en rustige manier om in het onbewuste te werken. Een manier om direct te werken met dat wat ten grondslag ligt aan het huidige gedrag. Het is dat wat niet bewust is bewust laten worden.

Hypnotherapie is echter ook de manier om concrete klachten en problemen aan te pakken. Voorbeeld daarvan is de inzet van hypnotherapie bij, onder andere, fobieën, pijnbestrijding, PDS, eet– en gewichtsproblemen, stress en burn- out en traumabehandeling.

 

 

Imaginatie

Beelden zijn voor mij een bron van inspiratie. Het ligt dan ook voor de hand dat ik gebruik maak van het beeldende in mijn therapie. Er is in mensen altijd een verhaal wat verteld wil worden en of dit nu met tekeningen, verhalen of drama plaats vind, het werken met innerlijke beelden opent spontaan wegen in het onbewuste.

 

Coaching & Counseling

De context waarin coaching wordt gedaan zijn vaak werkomstandigheden. Toch kan coaching in welke omstandigheden dan ook worden gedaan. Er is coaching op allerlei terreinen. Voor (professionele) sporters en werkenden, voor leidinggevenden, voor werknemers en voor mensen die niets doen. Coaching is begeleiding, begeleiding op allerlei manieren en niveaus en dat gewoon met raad en daad. Er zijn allerlei manieren om te coachen, maar het belangrijkste, de kern van coachen, is de volledige aandacht die de gecoachte krijgt. Dit samen met het ontwikkelen van focus geeft een dynamische versnelling aan jouw situatie.

Coaching geeft een intense blik op wat nodig is en door het voortdurend kunnen spiegelen van eigen acties en gedrag wordt het duidelijk wat in het eigen functioneren in de context van omstandigheden en omgeving in de weg zit. Met coaching onderzoeken we hoe dat komt en op wat voor manier we dat kunnen repareren. Tegelijkertijd kijken we ook naar de omstandigheden, zoals b.v. de werkomgeving, die ook maken dat iemand doet zoals hij of zij het doet. Dat alles is gericht op het (direct) handelen en gedrag in de genoemde omstandigheden. Belangrijk is hierbij het openen en volledig benutten van jouw mogelijkheden.

Dat allemaal gezegd hebbende kan het ook gewoon zo zijn dat tijdens onze sessies blijkt dat je juist niet die ambities hebt. Dan kunnen we nieuwe wegen en mogelijkheden gaan verkennen.

Counseling is ook coaching maar gaat verder in op het persoonlijke waarbij we bijvoorbeeld werken aan veerkracht en ik -sterkte. Eigenlijk zijn dit gewoon onderdelen van de therapie. Therapie is onderzoek en heling van een mens en zijn of haar omgang met zichzelf en de wereld.