Trauma behandeling Amsterdam

Meer en meer wordt het ontwikkelingstrauma onderkend. Het gaat dan gewoon over hoe we opgroeiden, over wat we meemaakten, over wat we hebben meegekregen en vooral ook over wat we niet hebben meegekregen. Veel van waar we nu last van hebben komt voort uit het verleden. Vaak wordt dan ons functioneren nu gehinderd door onder meer angst, schaamte, onzekerheid en somberte. Door hiertegen gerichte traumatherapie in te zetten kan de kwaliteit van je leven aanzienlijk worden verbeterd.

Zoals er groot en klein leed bestaat is er ook groot en klein trauma. Voor beiden worden voor behandeling dezelfde modellen en methodieken gebruikt, die daarvoor zijn samengevoegd onder de noemer Integratieve Therapie. Dit bevat een grote verscheidenheid aan therapieën die op allerlei manieren en gradaties worden toegepast, de therapie voegt zich naar de client. Juist bij traumabehandeling is dat van wezenlijk belang. Door niet uit te gaan van de Diagnose Behandel Combinaties (DBC), maar door te luisteren naar wat jij verteld kan er op een fundamentele manier veranderingen in het verleden worden aangebracht. Het gaat dan niet om wat er toen gebeurd is, maar om de conclusies die je daar als kind uit getrokken hebt. Over wat je toen ervaren hebt en wat je bedacht hebt om dat te overleven.

Soms is het te moeilijk om terug te gaan naar toen en dan werken we met meer lichaamsgerichte therapieën. Hier kunnen modellen zoals Somatic Experience en Intern Family Systems worden toegepast. Deze komen voort uit de school van Bessel van de Kolk en zijn geheel gericht op de in het lichaam opgeslagen ervaringen van trauma. Het mooie van deze manier van werken is dat het her -traumatisering voorkomt. Het is dan ook het adaptieve, het flexibele van integratieve psychotherapie wat het tot zo’n uitermate geschikte therapie voor trauma behandeling maakt.


Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor Imaginatie? Neem dan contact met mij op.